Voor de juiste werking van deze site worden mogelijk cookies gebruikt.

Duik onder om de schoonheid te zien!

×

Bericht

PDO driver not supported by Falang yet. Use MySQLi driver.

Bert

Al ongeveer sinds mijn 15e heb ik fotografie als serieuze hobby. Ik heb mij toen al verdiept in de zaken als compositie, sluiterdijd, diafragma, brandpuntsafstanden, belichtingswaarden en scherptediepte. Mijn eerste camera was een Canon EF (een van de eersten met een automatisch diafragma) waarvoor ik maanden met een krantenwijkje moest sparen.

Duiken doe ik sinds 1990. Ik heb leren duiken bij Derek Chircop en Raymond Ciancio in Malta (destijds Derek's Scuba School) en ben nu IDD assistent instructor en NOB (CMAS) 3* duiker. Tot nu toe heb ik zo'n dikke 1000 duiken gemaakt. Met onderwaterfotografie ben ik ongeveer in 1992 begonnen. Uiteraard toen nog met analoge fotografie (Canon EOS 650RT in een Ikelite huis) want digitaal bestond nog niet. De Canon + Ikelite combinatie was voor mij uiteindelijk niet de ideale en ik ging op zoek naar een alternatief. Dat dacht ik eerst gevonden te hebben in een Nikon F3 en daarna een Nikon F4 camera vanwege de grote, verwisselbare sportzoeker. Helaas ontbraken mij lange tijd de middelen om dit uit te breiden naar een bruikbare onderwater set, waarvoor ik een Aquavision (later Aquatica) behuizing wilde die ik uiteindelijk tweedehands via internet gekocht heb. Hoewel ik deze combinatie uiteindelijk nauwelijks meer gebruikt heb, heb ik dan in 2006 de knoop doorgehakt en het analoge tijdperk achter me gelaten. De Nikon F4 met Aquatica behuizing staan nu als "curiosa" in de kast.

Nu fotografeer ik met een Nikon D200 waarbij ik in 2008 een Hugyfot behuizing heb aangeschaft. Sinds april 2010 heb ik daar een Inon Z240 flitser bij gebruikt. Inmiddels is deze vervangen door twee Ikelite DS161 Movie flitsers, die in tegenstelling tot de Inon Z40 in combinatie met de D200 in een Hugyfot huis ook in TTL modus goed functioneren. Bovendien zijn de Ikelite flitsers iets krachtiger dan de Inon. De lenzen die ik er onderwater bij gebruik zijn een Nikon 60mm micro, een Nikon 10,5mm fish eye en mijn nieuwste aanwinst: de Nikon 16-85mm zoom. Ik vind de kwaliteit van dia's zeker voor projectie nog altijd beter dan de digitale plaatjes, maar ben uiteindelijk toch gevallen voor de enorm snelle en goedkope manier van fotograferen op een digitaal medium. Bovendien zijn volle rolletjes onder water met een 16Gb kaartje verleden tijd en kun je meteen je resultaat beoordelen, wat ook een enorm voordeel is. De eerste fotos met mijn Nikon D200 heb ik in april 2008 in Bonaire gemaakt. De Groene Heuvels in Bergharen, Grevelingen, La Gombe (Esneux, België) en Hamata (Egypte) leverden de volgende onderwerpen.